Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

BRU-AGSB-Z-n1515**(5)

Algemene gegevens

Analytische datum: 02-10-1472

Opmerkingen analytische datum: Bijkomende datering: "anno videlicet domini millesimo quadringentesimo septuagesimosecundo feria quarta ante festum beati Remigij die vero vltima mensis septembris" (30/09/1472).

Type: Verslag door Johannes Ridon betreffende zijn bezigheden ten voordele van de verweerder in het proces tussen Grisolius van Torhout (eiser) en Monnandus van Roeselare (verweerder) voor de officiaal van Doornik

Beschrijving: Johannes Ridon, clericus, notaris, commissaris en auditor van de curie van Doornik, verklaart dat hij van de officiaal van Doornik de opdracht kreeg om kennis te nemen van de documenten en de getuigenissen die Monnandus de Rollario (verweerder) aanvoert als bewijsstukken in zijn proces tegen Grisolius de Thorout, voor de officiaal van Doornik [zie BRU-AGSB-Z-n1515**(6)]. Hierop begaf hij zich persoonlijk naar Roeselare en Ingelmunster, waar hij kennis nam van de inhoud van een document van paus Innocentius VI [zie BRU-AGSB-Z-n1515**(7)], en van de getuigenissen van Egidius Veranneman, scholaster en deken van de Christenheid van Roeselare, Johannes Clerici, kapelaan in de parochiekerk van Roeselare, en Jacobus van Coelgen, gehuwd clericus en amman van de Zaal van Ieper. Hij nam eveneens kennis van het document waardoor de erfgenamen van Rogier van Lichtervelde de kapelanij van Sint-Joris aan Joris Cousin gaven [zie BRU-AGSB-Z-n1515**(8)]. Deze Joris Cousin, pastoor van Ingelmunster, legde eveneens een verklaring af.

Opmerking: Voor de structuur van het document, zie BRU-AGSB-Z-n1515.

Tekst