Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

BRU-AGSB-Z-n1397(9)

Algemene gegevens

Analytische datum: 13-01-1518

Opmerkingen analytische datum: Bijkomende datering: "Anno 1517". // Rekening houdend met het gebruik van de paasstijl, werd het jaartal aangepast.

Type: Gratie door de vorst voor de verbannen Jannin van Dadizeele uit Zonnebeke, mits uitvoering van de oorspronkelijk opgelegde strafbedevaart naar Wilsenaken

Beschrijving: Keizer Karel ontving een verzoek om genade van Jannin van Dadizeele, inwoner van Zonnebeke, die door de Wet van Zonnebeke veroordeeld was geworden tot een strafbedevaart naar het Heilig Bloed te Wilsenaken. Zijn echtgenote was echter hoogzwanger, en 'huwelijkse liefde' deed hem de bedevaart uitstellen tot zijn kind geboren was. Aangezien hij acht dagen na de sommatie om op bedevaart te gaan, nog niet vertrokken was, hebben de schepenen van Zonnebeke hem echter veroordeeld tot 3 jaar verbanning uit het graafschap Vlaanderen [zie BRU-AGSB-Z-n1397(10)]. Van Dadizeele verliet het graafschap, maar verzocht de vorst dat hij gewoon de opgelegde bedevaart zou mogen vervullen en daarna terugkeren, in plaats van 3 jaar te moeten wegblijven. De vorst stemt in met dit verzoek, en verleent gratie.

Opmerking: "De copie autenticque rust int Layken 1." (marginale notitie).

Tekst

Zie bij BRU-AGSB-Z-n1397