Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

LIT-015

Algemene gegevens

Type: Bevestiging door een aantal hoge geestelijken van een eerdere arbitrale uitspraak (door o.a. de abt van Zonnebeke) betreffende een tiendengeschil tussen de abdij van Sint-Winoksbergen en de abdij van Nonnenbossen

Beschrijving: Er was een conflict gerezen tussen de abdij van Nonnenbossen en de abdij van Sint-Winoksbergen betreffende een deel van de tienden te Warhem. Op bevel van paus Honorius doen H., proost van Sint-Walburgis, Henricus, abt, en de prior van Sint-Nicolaas te Veurne een uitspraak. Zij bevestigen de eerdere uitspraak door de abt van Zonnebeke en door Nicholaus, priester van Sint-Maarten te Sint-Winoksbergen. De abdij van Sint-Winoksbergen zal de abdij van Nonnenbossen 100 Vlaamse marken betalen, en zelf de tiende eeuwig kunnen bezitten; de abdij van Nonnenbossen zal afstand doen van de tiende ten voordele van de abdij van Sint-Winoksbergen.

Opmerking: De tekst werd opgenomen in het cartularium van de abdij van Sint-Winoksbergen (f° 24, r°; uitgave: Pruvost, 203-204; waar deze bron zich thans bevindt, moet nog gecheckt worden). // Pruvost, 203, voetnoot 1, betreffende “H. prepositus sancte Walburgis”: “C’est probablement W(alterus) qu’il faut lire."

Tekst