Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

LIT-023

Algemene gegevens

Analytische datum: 25-11-1423

Opmerkingen analytische datum: Feys & Nelis(2), 617, nr. 772 vermeldt in de marge: '1423. 15 Novemb'. // Bijkomende dateringen in de bron: "Datum … anno Domini M.° trecentesimo decimo quarto, die dominica, in vigilia predicti festi epyphanie Domini" (datum van het eerste gevidimeerde document; 05/01/1315 (de feestdag van de epifanie van de Heer valt op 6 januari; het jaartal werd aangepast volgens de paasstijl)); "anno Domini M.° CCC.° decimo quarto, die quarta post epyphaniam Domini" (datum van het tweede gevidimeerde document; 10/01/1315 (de vierde dag na 6 januari is 10 januari; het jaartal werd aangepast volgens de paasstijl)); "Datum anno Domini M.° CCC.° quarto decimo, feria quarta post epyphaniam Domini" (datum van het derde gevidimeerde document; 08/01/1315 (de 'feria quarta' of woensdag na 6 januari viel in 1315 op 8 januari; het jaartal werd aangepast volgens de paasstijl)); "Datum … die xxx.a mensis octobris, anno Domini M.° CCC.° quadragesimo primo" (datum van het vierde gevidimeerde document; 30/10/1341).

Type: Vidimus door de abt van Zonnebeke van vier documenten, betreffende bezittingen van het kapittel van Sint-Maarten te Ieper

Beschrijving: Vidimus door Johannes, abt van Zonnebeke, van vier documenten betreffende bezittingen van het kapittel van Sint-Maarten te Ieper.

Opmerking: Deze tekst werd opgenomen in het ‘Registrum Nigrum’, fol. 30 (waar deze bron zich thans bevindt, moet nog gecheckt worden). // Omdat de inhoud van de gevidimeerde documenten niet onmiddellijk van belang is voor de geschiedenis van Zonnebeke, worden de gevidimeerde stukken niet apart opgenomen, en worden de persoons- en plaatsnamen, en de instellingen in die teksten niet apart opgenomen. // Het is niet helemaal duidelijk welk Calonne bedoeld wordt met de aanduiding 'Calona': Calonne in de provincie Henegouwen, of Calonne-sur-la-Lys (gewoonlijk wel aangeduid als 'Calona supra Lisiam'), in het departement Pas-de-Calais.

Tekst