Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

BRU-RAB-NON-12

Algemene gegevens

Analytische datum: 19-06-1200

Opmerkingen analytische datum: Van Hollebeke(1), 77, nr. 18: 'Fête des saints Servais et Protais - 19 juin - 1200'. // Wauters(III), 134: '1200 19 juin'. // Thesaurus Diplomaticus: '1200-06-19'. // De feestdag van de HH. Gervasius en Prothasius valt op 19 juni.

Type: Acceptatie door de abdij van Zonnebeke van een compositie tussen het klooster van Nonnenbossen en de abdij van Zonnebeke, betreffende een tiendengeschil

Beschrijving: Fumaldus (ook: Frumoldus), de abt, en het kapittel van de abdij van Zonnebeke, laten weten dat het geschil tussen de abdij en het klooster van Nonnenbossen, betreffende de tienden op een stuk land van Nonnenbossen - tevoren een woestenij, maar in cultuur gebracht - voorgelegd werd aan de bisschop van Terwaan. Zij stemmen in met de door de bisschop voorgestelde schikking, en zullen die naleven. Zonnebeke krijgt jaarlijks een kaars van een pond was op OLV-ten-Hemel-Opneming, en alle grond die Nonnenbossen heeft, zal vrij blijven van vertiending; de abdis zal ook van braakliggende grond bewerkbare grond mogen laten maken. Indien Nonnenbossen echter nieuwe grond, binnen de grenzen van de parochie van Zonnebeke, zou verwerven, zal Nonnenbossen daar de tiende op moeten betalen aan de abdij van Zonnebeke.

Opmerking: De tekst van Van Hollebeke(1), 77-78, nr. 18 komt blijkbaar uit het cartularium van Nonnenbossche. Het origineel was op perkament geschreven (ibidem, 78), en werd - naar ik veronderstel - bewaard in het archief van Nonnenbossen. (nog te checken: bleef het exemplaar van Zonnebeke bewaard?)

Tekst