Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

BRU-AGSB-Z-24

Algemene gegevens

Opmerkingen analytische datum: Callewaert(1), 40, nr. 35: 'Juillet 1212'.

Type: Bevestiging door de graaf van Vlaanderen en Henegouwen betreffende de schenking van een tiende te Geluveld aan de abdij van Zonnebeke

Beschrijving: Ferrand [van Portugal], graaf van Vlaanderen en Henegouwen, laat weten dat Hugo de Eke afstand gedaan heeft van een derde van een tiende in Geluveld, die hij in leen hield van Hugo, kloosterling van Houthem, ten voordele van de abdij van Zonnebeke, met instemming van zijn echtgenote en zijn zoon, Hermannus. De genoemde kloosterling, die de tiende in leen hield van Ferrand, heeft er eveneens afstand van gedaan, ten voordele van de abdij van Zonnebeke. Ferrand droeg de genoemde tiende over aan de abdij van Zonnebeke, als aalmoes, voor zijn zielenheil.

Opmerking: Callewaert(1), 40, nr. 35 vermeldt een kopie in Cartularium S, kap. 41, en in de Inventaire Diplomatique, p. 309, met beschrijving: "met een groot zeghele, roodachtich, wat ghebroken, onder wt hanghende ande ploije met een dobbel steerte."

Tekst

test

[Overgenomen uit Callewaert(1), p. 40, nr. 35]

Ego F[errandus], comes Flandrie et Hainonie, notum esse volo tam presentibus quam futuris quod cum Hugo de Eke in presentia mea constitutus terciam partem decime de tota veteri terra in Geleveld, quam tenebat in feodum de Hugone monacho de Houthem, resignasset in manus ipsius Hugonis monachi ad opus Ecclesie de Sinnebecca, uxore predicti Hugonis de Eke et Hermanno filio ejus assentientibus et manum apponentibus, cum etiam dictus Hugo monachus eandem decimam sicut eam tenebat de me resignasset in manus meas ad opus prefata Ecclesie: Ego ipsam decimam et quidquid juris habebam in ea liberaliter contuli et assignavi sepedicte Ecclesie in elemosinam, pro remedio anime mee et dilecte uxoris mee Johanne ac predecessorum nostrorum. Ut autem hec donatio et assignatio rata ac firma permaneat, presentem paginam sigilli mei munimine feci roborari et nomina hominum meorum qui eidem assignationi interfuerunt feci annotari.

Sigillum Gilleberti de Burgella; S. Henrici de Morsleda; S. Sigeri de Muscra; S. Michaelis de Herenthage.

Actum anno Domini MCCXII, mense Julio.