Niet ingelogd - Inloggen
Bekijk geschiedenis

BRU-AGSB-Z-252

Algemene gegevens

Opmerkingen analytische datum: De eindafrekening gaat over de periode vanaf "jnt jaer xv c xl ypermaerct incluus" (02/1541 (n.s.); de Ieperse jaarmarkt viel in februari), "beloopenne tsichtent dese daete xvj jaeren baefmesse xv c lvj jncluus" (01/10/1541), om ondertekend te worden "jnde medewinter daeghen [rond de kortste dag, 21 december, of eventueel rond Kerstmis] xv c zessenvichtich" (1556).

Type: Rekenschap door de baljuw van 'De Mispelare' ten opzichte van de abdij van Zonnebeke betreffende zijn gehele loopbaan, en opgave van achterstallige vergoedingen

Beschrijving: Jan vander Doine, baljuw van de heerlijkheid 'De Mispelare', legt rekenschap af tegenover de abt van Zonnebeke (in de persoon van zijn baljuw, Jan de Roy), over zijn totale loopbaan als baljuw. De baljuw van 'De Mispelare' ontvangt voor zijn diensten jaarlijks 3 pond parisis; aangezien hij zijn functie al 16 jaar vervult, krijgt hij dus 48 pond parisis. Met vergoedingen voor bepaalde bijkomende diensten erbij, komt dat op een bedrag van 54 pond parisis. Jaarlijks brengt de heerlijkheid 35 schellingen parisis op; over de periode van 16 jaar komt dat op 56 pond parisis. De baljuw ontving ook van het klooster van Waasten respectievelijk 10 pond parisis en 12 pond 10 schellingen parisis. In het totaal is de abdij van Zonnebeke hem dus nog 3 pond 10 schellingen parisis schuldig.

Opmerking: Ons inziens klopt de rekening van de baljuw niet helemaal (de abdij is hem 54 lb. par. schuldig, maar hij heeft er al 50 lb. 10 s. par. van ontvangen, en niet 48 lb. 10 s. par., zoals hij ergens beweert), het eindbedrag klopt echter wel.

Tekst