De Zonnebeekse Heemkring
Introductie
De Zonnebeekse Heemkring werd opgericht in 1971 en stelt het als bijna vijftiger zeer goed, we tellen ongeveer 500 leden en kunnen rekenen op de inzet en medewerking van vele sympathisanten. Onze voornaamste doelstelling is om om alle lagen van de bevolking kennis te laten maken met de lokale geschiedenis in de ruimste betekenis. We geven daarvoor per kwartaal een verzorgd tijdschrift uit, organiseren lezingen en meer ontspannende activiteiten. Indien een wandeling doorheen onze website uw interesse wekt, dan kunt u altijd verder op de contactpagina.Onze geschiedenis
Alles start begin jaren 70Enkele families raakten geïnteresseerd in het Zonnebeekse verleden, slaan de handen in elkaar en komen naar buiten in 1971 met de zeer gewaardeerde tentoonstelling “Van Obushuls tot Sierstuk”. Er kwam wat geld in het bakje en dit was de kiem waaruit de Heemkring is ontstaan. De pioniers moesten het in die tijd doen met beperkte middelen, wat de families nog meer in een hechte band met elkaar bracht, want ze hadden elkaar nodig.
1972
Er werd beslist om te starten met “Het Zonneheem”, het enige Zonnebeekse tijdschrift van toen. Op stencil en met nietjes ontstond een klein maar verzorgd tijdschrift met volks- en heemkundige sprokkels van de hand van Guido Vermeulen. In stilte traden andere mensen toe, er ontstonden leden en er werd structuur in gebracht onder vorm van een klein bestuur. Guido Vermeulen werd de eerste voorzitter en Paul Tytgat de eerste ondervoorzitter.
1977
De Heemkring telt meer dan 200 leden en na de fusies van de gemeenten wordt het activiteitsveld uitgebreid naar de deelgemeenten. Het “Zonneheem” groeide en bloeide met bijdragen van steeds meer redactieleden.
1978
Het Jaar van het Dorp brengt de intrede van het Driekoningenfeest, ledenfeest dat jarenlang een succes was.
1980
Paul Tytgat werd de nieuwe voorzitter en zette een verjonging van het bestuur op de rails. Bij “Het Zonneheem” moest de stencil de plaats ruimen voor offset druk.
1983
Een eigen Heemlokaal werd een feit in het Kasteel van Zonnebeke. Alle documenten en boeken, her en der verspreid, werden samengebracht in een heembibliotheek, die nu meer dan 4000 boeken en meer dan 200 tijdschriften telt.
1985
De Heemkring telt meer dan 300 leden en organiseert de “Gouwdag “ van het West-Vlaams Verbond voor Heemkringen.
1988
De Heemkring laat een bronzen heksenbeeld ontwerpen en gieten voor deelgemeente Beselare als waardering voor de jarenlange inrichting van de Beselaarse Heksenstoet.
1990
De Heemkring wordt 20 jaar en krijgt een prachtige nieuwe vlag. Een fotoboek “Onze vijfling in een pêle-mêle” bracht de 5 deelgemeenten in één fotoboek.
1994
De Heemkring organiseert de “Boekenbeurs van de Westhoek”, die nu nog altijd plaatsvindt op 11 november.
1998
Tentoonstelling “De Familie Brel in Zandvoorde” naar aanleiding van de 20 ste overlijdensverjaardag van Jacques Brel.
2000
De voorzitter Paul Tytgat kwam plots te overlijden en de kring bleef verweesd achter. De kring reorganiseerde zich na een tijdje : een tweede verjonging kwam tot stand. Dirk Ooghe werd de nieuwe voorzitter : hij is de voorzitter die de Heemkring “inhoudelijk” heeft versterkt. Een resem realisaties volgde waaronder :
- De beeldbank “Zonnebeke Verbeeldt”
- De digitale ontsluiting van het archief van de Augustijnenabdij van Zonnebeke olv Prof Dr Paul Trio.
- De tentoonstelling “Verdwenen Duitse Begraafplaatsen”
2003
Startjaar van de theaterwandelingen “Heerlijk Verleden”. Ieder jaar kwam een theaterwandeling tot stand in en over het verleden van één van de vijf deelgemeenten. (2003-2007). De website www.heemkring-zonnebeke.be werd opgericht. De BNP Paribas Fortis prijs voor nieuw historisch-heemkundig werk over onze gemeente werd in het leven geroepen.
2004
De vereniging wordt een V.Z.W. en heet nu officieel ‘De Zonnebeekse Heemvrienden’.
2007
De Heemkundige Bibliotheek gaat samen met het Documentatie Centrum van het Memorial Museum Passchendale 1917 (MMP1917).
2010
De Heemkring organiseert voor de tweede maal de “Gouwdag” van het West-Vlaams Verbond voor Heemkringen.
2015
Onze bibliotheek krijgt samen met het Documentatie Centrum van het MMP1917 een nieuw onderkomen in de pas gerestaureerde “Pastorij van Zonnebeke” van architect Huib Hoste.
2016
Organisatie van een nieuwe en eenmalige theaterwandeling met als thema de Beeldenstorm van 1566. Voorzitter Dirk Ooghe is ondertussen over de verste pensioenlimiet gegaan en geeft de fakkel door aan de nieuwe voorzitter Eddy Lesage. De nieuwe voorzitter staat voor de uitdaging om een goed draaiende vereniging met ongeveer 500 leden op niveau te houden en aan te passen aan de digitale evolutie.
2017
Organisatie voor de derde keer van een Provinciale Heemdag.
Een nieuw initiatief gekoppeld aan Erfgoeddag: een schrijfwedstrijd voor leerlingen van het zesde leerjaar die te Groot-Zonnebeke naar school gaan.